vrijdag 20 december 2013

Recept voor zelfgemaakte loempia's uit de oven

Voor ons hele gezellige sinterkerst vriendinnendagje had ik loempia's gemaakt. Op veler verzoek is hier het recept ;-)

Ingrediënten:
- filodeeg (vers of uit de diepvries)
- olijfolie of andere plantaardige olie
- mihoen
- groenten naar keuze om de loempia te vullen (gebruik wel stevige groenten die niet zo snel papperig  worden zoals wortel, prei, bloemkool, paprika, tauge etc.)
- eventueel vlees om te vullen
- peper en zout en eventueel andere kruiden

Het leuke van loempia's is dat je het precies kan maken zoals jij dat lekker vindt en je eindeloos kan variëren. Ik ga nu beschrijven hoe ik het heb gedaan, maar je kan het natuurlijk aanpassen naar je eigen wensen.
Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt laat dit dan ruim van tevoren ontdooien, maar ik gebruikte vers filodeeg (veel makkelijker). Snij de groenten in hele kleine stukjes. Met dit klusje ben je wel even zoet, maar het is heerlijk om te doen omdat je even nergens over hoeft na te denken. Doe alle groenten in een kom en doe er wat mihoen bij. Daarna gooi je er kokend water op zodat de mihoen kan wellen en de groenten ook een klein beetje zachter worden. Dit laat je ongeveer tien minuten staan en daarna giet je het water af. Nu kunnen de kruiden die je wil gebruiken bij het prutje. Ik heb het simpel gehouden met wat peper en zout, maar je kan er bijvoorbeeld ook peterselie of koriander door heen doen.
Als je vulling helemaal klaar is kan het leuke werk beginnen, het rollen van de loempia's. Op youtube zijn echt megaveel filmpjes te vinden over hoe je de loempia moet rollen maar ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.
Leg een vierkant filodeegvel op het aanrecht met een punt naar je toe. Smeer eerst het hele vel in met olie en leg daarna een beetje vulling een stukje van de onderste punt af op het vel. Vouw dan de punt over de vuling en rol een beetje door. Daarna vouw je de twee punten aan de zijkant naar het midden en rol je daarna weer verder door. Zorg ervoor dat je op de bovenste punt die de loempia helemaal dichtvouwt nog wat olie of wat smeert zodat het goed blijft plakken en de loempia niet meer open gaat. Als je dit ingewikkeld vind klinken kijk dan even op Youtube want het is echt heel makkelijk. Smeer als laatst de loempia aan de buitenkant nog in met een beetje olie en leg hem op de bakplaat.
Je gaat net zo lang verder met rollen totdat het deeg of de vulling op is. Ondertussen had je natuurlijk al de oven voorverwarmd op 200 graden en hier gaan de loempia's in voor ongeveer 30 minuten. Draai ze na 15 minuten even om zodat ook de onderkant lekker knapperig kan worden.

Zoals ik al zei kan je eindeloos varieren. Zo kan je bijvoorbeeld de groenten in lange reepjes snijden in plaats van in kleine blokjes. Ook kan je er vlees in doen of garnaaltjes of verschillende soorten kruiden. Ik ga de volgende keer een ei en wat bloem door de vulling roeren zodat het een beetje bindt en daardoor wat compacter wordt.

Eet smakelijk!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten