Ik ben zo iemand die elke week besluit om af te vallen maar na een
paar uur ben ik het vergeten of heb ik er geen zin meer in. De afgelopen weken
(misschien wel maanden) heb ik echt slecht voor mezelf gezorgd, me volgepropt
met slecht eten en was mijn energie ver te zoeken. Aan de ene kant was ik er
helemaal klaar mee, maar aan de andere kant vond ik het ook moeilijk om het
anders te gaan doen.
Tot ik een heel interessante post zag op mijn favoriete
foodblog, www.ohmyfoodness.nl. Zij
besloot veertien dagen veganistisch te eten. Dus geen vlees, melkproducten,
eieren of andere dierlijke producten. Ik vond dit echt reuze interessant
klinken en na wat research besloot ik het ook te gaan doen!
Nu zijn mijn veertien dagen voorbij en het is tijd de balans op te
maken. Om heel eerlijk te zijn is het me niet helemaal gelukt. Vorig weekend
was ik met Koen in Amsterdam en het is gewoon niet te doen om veganistisch uit
eten te gaan of alleen maar een broodje te halen. Echt overal zitten vlees, ei
of melkproducten in of op. Vorig weekend heb ik dus wel gewoon vlees en kaas
gegeten, en dat heb ik geweten zeg! Ik ben twee dagen vreselijk misselijk geweest
en erge buikpijn gehad. Ik heb twee
dagen op de wc gezeten, als je begrijpt wat ik bedoel ;-).
Voor de rest ben ik de eerste week heel goed doorgekomen. Het viel
me heel erg mee. Het was wel even wennen wat ik op mijn brood mee moest nemen
naar school, want daar deed ik eerder standaard een plak kaas of vleeswaren op.
Ook het koken was wel even wennen. Sowieso vond ik het lastig om
gerechten zonder vlees te verzinnen, want dat had ik eigenlijk nog nooit
gedaan. Overal ging standaard vlees in, en kaas. Maar gelukkig zijn er
vleesvervangers! Ik heb voor het eerst in mijn leven tofoe gegeten en het was
tot mijn verbazing heel erg lekker!
Na het weekendje Amsterdam, waar ik dus behoorlijk ziek van ben
geworden, wilde ik echt geen melk of vlees meer. Het verbaasde mij dat mijn
lichaam zo reageerde op producten die ik eerder elke dag at.
De tweede week ging het koken mij wat makkelijker af. Ik heb een
beetje maniertjes gevonden om lekkere gerechten te maken en ik vind het een
leuke uitdaging om te koken zonder vlees.
Mijn veertien dagen zitten er op en ik ben langzaam aan weer
melkproducten en kaas toe te voegen aan mijn eten. Dit doe ik in hele kleine
beetjes, want ik wil echt niet nog een keer twee dagen op de wc zitten, haha!
Waar ik echt verschil heb gemerkt is dat ik veel meer energie heb
gekregen. Ik heb niet meer de neiging om ’s middags een dutje te doen op de
bank en ’s ochtends kan ik makkelijker op tijd mijn bed uit komen in plaats van
met heel veel moeite.
Ook is mijn huid best wel opgeknapt. Volgens mij komt dit door het
schrappen van de melkproducten. Ik las namelijk dat melk veel invloed kan
hebben op je huid.
Ook heeft het me aan het denken gezet over het eten van vlees. Ik
zit er heel sterk aan te denken om vegetariƫr te worden. Ik weet in ieder geval
wel dat ik veel minder vlees ga eten dan dat ik eerder deed.
Ook ga ik niet meer zo veel melkproducten eten en drinken. Ik ga
het wel weer langzaam toevoegen aan mijn maaltijden, maar niet meer in de
hoeveelheden als eerst. Zo ga ik bijvoorbeeld over van gewone yoghurt naar
sojayoghurt en van koemelk naar sojamelk.
Kortom, ik heb veel geleerd van mijn experimentje. Ik kook weer
elke avond in plaats van een pizza in de oven te gooien of tosti’s te maken. Ik
eet veel meer groente en fruit dan voorheen en ik voel me beter!
Wat een verandering. Ik vind t inderdaad ook bijzonder dat je lichaam er blijkbaar zo op reageert. En ben wel benieuwd naar een lekker vegetarisch recept. Net als jij doe ik ook overal vlees in! Interessanr stukje!
BeantwoordenVerwijderen